Abordând un nou model de business cultural, Muzeul ASTRA își propune să transforme Casa Artelor, acum un spațiu cvasi inert și nefuncțional, într-un hub creativ, un punct nodal în care meșteșugurile (trecute, prezente, viitoare) devin corolarul tuturor activităților de valorificare a acestui monument istoric. 

Planul de valorificare propus va funcționaliza noile spații astfel încât peste 80% din suprafața utilă va fi dedicată activităților culturale, iar numărul anual de vizitatori va crește cu 40%: expoziții de bază și temporare, săli multifuncționale pentru activități de instruire formală și non-formală, spații pentru activități de educație muzeală și pro-patrimoniu, spații fluide pentru proiectele creative ale comunității și noi forme ale antreprenoriatului cultural, spații pentru memorie culturală (zone de acces la baze de date și cataloage digitale ale meșteșugurilor și meșteșugarilor), spații pentru experimentare și interactivitate, pentru punerea în valoare a produselor meșteșugărești și artizanale, spații pentru recreere, pentru întâlnire și socializare pentru comunitate.

Propunem o abordare complexă și măsuri specifice care să crească competitivitatea membrilor principalului grup țintă, meșterii tradiționali, pe piața muncii, precum și gradul de reziliență, transferabiliatea cunoștințelor și abilităților tradiționale, contribuind astfel la păstrarea spiritului locului și la conservarea peisajului cultural (rural și urban deopotrivă). O măsură similară se îndreaptă spre membrii comunității locale, alt grup țintă important, care își vor putea însuși acele tehnici și cunoștințe necesare unor minime intervenții personale în vederea prezervării arhitecturii vechi sau vernaculare din Sibiu.

Parteneri de proiect: S.C. Future Capital S.R.L. (România), Museene i Sør Trøndelag A/S – MiST (Norvegia)

Valoarea proiectului: 11.987.401,53 lei (2.476.991,74 euro)

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 9.385.413,43 lei (1.939.335,35 euro)

Durată: 42 luni (1 octombrie 2020 – 31 martie 2024)

Obiectiv general: Restaurarea, refuncționalizarea și punerea în valoare a Casei Artelor în vederea îmbunătățirii managementului patrimoniului cultural, consolidării antreprenoriatului cultural și funcționării C.A.R.R.

Obiective specifice:
• Restaurarea şi refuncţionalizarea a două monumente istorice din centrul oraşului Sibiu, pe durata a 24 de luni;
• Dezvoltarea şi implementarea, în parteneriat, a unui plan de valorificare a monumentelor restaurate, pe durata a 42 de luni;
• Dezvoltarea şi implementarea, în parteneriat, a unui program de formare profesională, cu măsuri inovative de adaptare a meşterilor tradiţionali la cerinţele şi nevoile pieţei, pe durata a 42 de luni.

DESPRE FINANŢATORI

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro



Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro

Proiect finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA
www.ro-cultura.ro